Home | Over de school | Topacademies

Topacademies

Wat is een topacademie? Een topacademie is een vakschool bij een bedrijf. Leerlingen krijgen les van vakmensen bij bedrijven die meewerken aan de topacademie. Dit gaat verder dan een gewone stageplek. Bij ieder bedrijf zijn namelijk soms ook docenten van je school of van één van de andere praktijkscholen uit Rotterdam aanwezig die vakgericht lesgeven en de leerlingen begeleiden.

Waarom zijn de topacademies?

Met de topacademie biedt Accent leerlingen vanaf klas 4 de kans om kennis te maken met de nieuwste technieken en machines. Na 2 jaar zijn de leerlingen zelf ervaren vakmensen en zijn ze klaar om zo door te stromen naar een baan.

Aan welke topacademies werkt Accent mee?

Accent biedt maar liefst 7 topacademies aan haar leerlingen aan. Dit zijn:

  • Topacademie Hago Zorg Erasmus Medisch Centrum (facilitaire dienstverlening/ schoonmaken ziekenhuis)
  • Topacademie CSU (facilitaire dienstverlening/ schoonmaken kantoren)
  • Topacademie Ferro-fix (techniek/ metaalbewerking)
  • Topacademie ISS PWC (catering/ eten bereiden en bedienen)
  • Topacademie DNA Charlois (industrieel textiel/ kunstatelier)
  • Topacademie Groen (2 grote hovenier bedrijven)
  • Topacadmie RET/CSU (industrële schoonmaak van bussen, perrons en kantoorschoonmaak)

En daar blijft het niet bij. We zijn hard bezig om nieuwe topacademies te ontwikkelen. Zie de website topacademies voor meer informatie.

‘Je staat letterlijk met één been in de praktijk.’

Veelgestelde vragen

Wie zitten er achter het initiatief?

De gemeente Rotterdam in samenspraak met Learn2work. In opdracht van de gemeente zoekt Learn2work bedrijven die samen willen werken. Vervolgens gaan ze daarmee in gesprek. Als het bedrijf mee wil werken, richten ze samen een vakschool op. Ze kijken dan wat een leerling moet leren om te kunnen werken in het bedrijf en stellen een lesprogramma daarvoor op.

Welke academies is Accent aan het ontwikkelen?

We zoeken we bedrijven voor een topacademie Autoschade en een topacademie Horeca. Voor een actueel overzicht van de topacademies zie de website Topacademies.

Kunnen leerlingen van iedere locatie van Accent zich aanmelden voor deze academies?

Ja. Alleen de topacademie ISS PWC is nu alleen voor leerlingen van Accent Capelle. In klas 4 kunnen leerlingen op aanraden van hun mentor kiezen voor een topacademie. Hou er wel rekening mee dat sommige topacademies niet aansluiten op het niveau van de Entree-opleiding. Bespreek daarom altijd met je mentor wat voor jou mogelijk is.

Hoeveel dagen ben je bij het bedrijf?

2,5 dag per week. In principe werk je 2 dagen per week bij het bedrijf. Dit kan wat wisselen per topacademie.  Een 3e dagdeel (ochtend of middag) krijg je les in het bedrijf van een docent van een praktijkschool in Rotterdam. Dit kan dus ook een docent zijn die je nog niet kent.

Kan ik na de topacademie bij het bedrijf werken?

Dat hangt af of het bedrijf een werknemer nodig heeft en of er een goede klik is tussen jou en het bedrijf. Je stroomt dus niet vanzelf door in een baan. Wel ben je aantrekkelijker voor bedrijven, omdat je 2 jaar een goede, leerzame werkervaring hebt opgedaan.