1. Home
  2.  | 
  3. Groep 8
  4.  | Kennismaken

Kennismaken

Weten dat praktijkonderwijs bij je past, is stap één. Maar je prettig voelen op je nieuwe school is minstens net zo belangrijk. Elke school van Accent is anders: elke school heeft een eigen sfeer, een eigen gebouw en andere (onderwijs) accenten. Kom daarom eens langs met je ouders/verzorgers en proef de sfeer met je ouders/verzorgers op één (of meerdere) van onze scholen. Je kunt daarvoor een afspraak maken door contact op te nemen met de scholen.

Heb je een keuze gemaakt en wil je op één van onze scholen komen?

OverstapRoute
In de regio Rotterdam wordt gewerkt met de OverstapRoute van po naar vo. Dit houdt in dat er dit schooljaar een vaste aanmeldperiode is voor leerlingen die vanaf de basisschool de overstap maken naar een van onze praktijkscholen. We hechten veel waarde aan persoonlijk contact, daarom kunt u voor de aanmeldperiode al wel de scholen bezoeken voor een persoonlijke rondleiding.

Aanmeldperiode
Voor het schooljaar 2024-2025 is de aanmeldperiode van 18 t/m 31 maart  2024.

Tijdens deze aanmeldperiode overhandigen ouder(s)/verzorger(s) de unieke code van de basisschool aan een van onze praktijkscholen. Ook wordt dan het aanmeldformulier ingevuld. Een onderdeel van de aanmeldprocedure is het voeren van een kennismakingsgesprek met een van de leden van de Toelatingscommissie. Tijdens dit gesprek wordt o.a. besproken wat de talenten van de leerling zijn, waar de leerling goed in is en moeite mee heeft en hoe de leerling het beste geholpen kan worden.

Loting
Wanneer er meer leerlingen worden aangemeld bij een van de vestigingen dan er onderwijsplekken beschikbaar zijn, zal die vesting overgaan tot loting. De scholen van Accent houden zich hierbij aan de afspraken van De OverstapRoute van po naar vo in de regio Rotterdam. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het Samenwerkingsverband Koers VO.

Instromen tijdens het schooljaar

Zit je nu op het vmbo en geeft je school het advies om naar het praktijkonderwijs te gaan? Of ben je verhuisd en zoek je een nieuwe school? Dan laten we je graag kennismaken met (één van) onze scholen. Vraag je ouders/verzorgers contact op te nemen met één van de praktijkscholen van Accent. We maken dan een afspraak zodat je een keer langs kunt komen en kennis kunt maken.

Afspraak maken voor een rondleiding

Je kunt direct een afspraak maken voor een persoonlijke rondleiding op een van onze scholen.

Ga hiervoor naar de locatie van jouw keuze:
Capelle
Centrum
Delfshaven
Hoogvliet

 

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na mijn aanmelding in de aanmeldperiode?

Wanneer ouder(s)/verzorger(s) de unieke code hebben overgedragen, het aanmeldformulier hebben ingevuld en het kennismakingsgesprek is gevoerd, haalt de school het po-vo overstapdossier van de leerling binnen met de unieke code. Ouder(s)/verzorger(s) ontvangen van de school een aanmeldnummer. De Toelatingscommissie van de school bekijkt het dossier van de leerling en onderzoekt of de school een passend aanbod heeft voor de leerling. Een onderdeel van dit onderzoek kan (telefonisch) contact met de basisschool inhouden. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat er een observatie op de basisschool wordt ingezet.

De school streeft ernaar om binnen 6 weken een toelatingsbesluit te nemen. In sommige gevallen is hier meer tijd voor nodig. De school kan dit dan verlengen met nog 4 weken. Wanneer blijkt dat de school geen passend aanbod heeft voor de leerling, zal de school hier contact met u over opnemen en zal samen gekeken worden naar een school die mogelijk wel een passend aanbod heeft, dit in het kader van de zorgplicht.

Wanneer maak ik kennis met mijn nieuwe klas?
Voor de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe mentor en nieuwe klas. Ook kunnen nieuwe leerlingen van de basisschool proeflessen volgen. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek hoe je je hiervoor opgeeft of neem contact op met jouw nieuwe school.
Kan ik aangeven of ik bij een vriend(in) in de klas wil komen?

Jazeker. Je kunt dit aangeven tijdens het kennismakingsgesprek op de school. We kunnen niet garanderen dat dit altijd lukt.

Zijn er ook introductiedagen?
Aan het begin van het schooljaar zijn er introductiedagen voor de eerstejaarsleerlingen. Iedere school geeft hier een eigen invulling aan.