1. Home
  2.  | 
  3. Praktijkonderwijs
  4.  | Diploma’s

Diploma’s

Welke diploma’s kun je behalen op het praktijkonderwijs?

Diploma Entree mbo-1 via de pro-plus leerroute
Op onze scholen kun je kiezen tussen de pro-plus en de pro-praktijk leerroute. In de pro-plus route volgt je vanaf de brugklas je lessen op een hoger niveau en kun je in het 5e leerjaar op school het mbo-1 niveau diploma Entreeopleiding van het Albeda College behalen. Met dit diploma kun je gaan werken of doorleren op een mbo-2 niveau opleiding.

Diploma Praktijkonderwijs via de pro-praktijkroute
In de pro-praktijk leerroute volg je naast algemene lessen zoals Nederlands, rekenen, Engels en andere algemene vakken veel praktijklessen, zoals o.a.: winkelpraktijk/ handel en economie, (metaal en hout) techniek, facilitaire dienstverlening en zorg, horeca en agrarisch. In leerjaar 5 kun je het diploma praktijkonderwijs behalen na een eindexamengesprek, waarin je je eigen portfolio presenteert, dat je de afgelopen 5 jaar op school hebt gemaakt.

Branchecertificaten en vakdiploma’s
Op al onze scholen kun je meerdere branchecertificaten en/of vakdiploma’s behalen. Bijvoorbeeld voor verkoop- of magazijnmedewerker, medewerker groenvoorziening, heftruckchauffeur, lassen, VCA veiligheidscertificaat, werken in de keuken, medewerker groothuishouding e.a.

Een branchecertificaat is een landelijk erkend bewijs van de kennis en praktische vaardigheden, die behoren bij een bepaald beroep.

Betrokken werkgevers

Leerlingen die het praktijkonderwijs volgen, ontvangen momenteel geen landelijk erkend diploma. Omdat we het belangrijk vinden dat ook de leerlingen van het praktijkonderwijs hun schoolcarrière met een diploma kunnen afsluiten, is met de gemeente Rotterdam afgesproken dat alle leerlingen van het praktijkonderwijs in deze regio een diploma krijgen. Werkgevers uit de Rotterdamse regio zijn betrokken bij dit diploma.

Samenwerking

Samen met andere praktijkscholen is Accent aangesloten bij het Landelijk Werkverband voor Praktijkonderwijs. Samen pleiten wij voor een landelijk erkend diploma.

PRO-DIPLOMA

Leerlingen kunnen het officiële pro-diploma en/of een entree-diploma halen. Het pro-diploma maakt in één oogopslag aan werkgevers duidelijk wat de leerling kan. Het pro-diploma is iets om trots op te zijn en handig voor een toekomstige werkgever. 

Alle informatie over het examen lees je in het Examenreglement Diploma PRO CVO Accent.

JE EIGEN PORTFOLIO

Daarnaast neemt iedere leerling een goed gevulde portfolio-map mee bij het verlaten van de school. In deze map bewaren leerlingen studieresultaten, branchecertificaten en diploma’s van alle schooljaren.