1. Home
  2.  | 
  3. Praktijkonderwijs
  4.  | Stages

Stages

Tijdens je schoolperiode loop je meerdere keren stage. Dat vinden wij belangrijk omdat je tijdens een stage echt leert wat er nodig is om goed te kunnen werken.

Bij de locaties Capelle, Centrum en Hoogvliet werkt het als volgt:

Maatschappelijke en interne stage

Eerst begin je met een interne stage en/of een of meerdere korte maatschappelijke stage(s). Tijdens de interne stage (vanaf leerjaar 1) werk je op school door bijvoorbeeld te helpen in de keuken, het magazijn of in de winkel. Een docent kijkt mee en helpt je met het aanleren van nieuwe vaardigheden. Een maatschappelijke stage (MAS) loop je bij een non-profit organisatie, vereniging of stichting. Deze stage staat in het teken van ‘iets doen voor een ander’.

Beroepsoriënterende en plaatsingsstage

Daarna gaan leerlingen een beroepsoriënterende stage lopen om te kijken welk werk bij hen past. Tijdens een langere stageperiode lopen zij stage bij een extern bedrijf. In de 4e klas lopen zij meerdere beroepsvoorbereidende stages waarbij een leerling leert wat er allemaal nodig is om een beroep uit te oefenen. Uiteindelijk gaat die stage over in een plaatsingsstage. Tijdens deze stage leren leerlingen de overstap te maken naar het toekomstige werkende leven. Als zij klaar zijn voor de overstap, dan vindt er een warme overdracht plaats door school. In samenwerking met de gemeente regelt school dan alles wat nodig is voor het benodigde contract.

Stages bij Delfshaven

Arbeidstoeleiding is op Accent Delfshaven ook erg belangrijk. Vanaf het eerste jaar werken we actief op het gebied van werknemersvaardigheden en ervaring opdoen in de praktijk. Deze locatie heeft een stagebureau waar alle stages worden gecoördineerd. De jobcoaches zijn gespecialiseerd in het zoeken naar een passende plek voor de leerling binnen een leerbedrijf.

WERKNEMERS­VAARDIGHEDEN EN COMPETENTIES

Er wordt veel aandacht besteed aan werknemers­vaardigheden en competenties zoals:

  • op tijd komen 
  • doorzettingsvermogen 
  • lichamelijke conditie 
  • veiligheid 
  • zelfstandigheid 
  • een goede werkhouding 
  • specifieke sociale vaardigheden (tegen kritiek kunnen, hulp vragen, etc.)

Stage lopen

Wat moet je kunnen om een baan te krijgen? Dat leer je allemaal als je stage loopt. Dat noemen ze ‘werknemersvaardigheden’. In de filmpjes hieronder kun je zien wat we daarmee bedoelen.

Voorbeelden van leuke stageplekken bij Accent

Stage bij Bakkerij van der Waal

Met een ruim assortiment brood, broodjes, gebak en chocolade en een rustige winkelinrichting is Bakkerij van der Waal een héérlijke stagelocatie voor onze leerlingen. En het ruikt er de hele dag heerlijk, want veel producten worden vers in de winkel gebakken.

Stage bij Firma Bos

Van een basistekening tot installatie. Bos Nieuwerkerk is sinds 1973 wereldwijd actief als specialist in schoorstenen. Of, zoals ze het zelf omschrijven: schoorsteentechniek. Ze gaan mee met de nieuwste ontwikkelingen en zijn daardoor een heel interessante stagelocatie voor onze leerlingen.

Stage bij Ferro-fix

Helden van staal volgen de TOP Academie bij Ferro-Fix-Nederland – Rotterdam. Dit is een metaalbedrijf waar hoogwaardige metaalproducten worden gemaakt zoals afvalbakken, afvalcontainers, fietsenrekken, hekwerken en meubilair. Het bedrijf zet zich bewust in om jongeren uit het praktijkonderwijs op te leiden tot ervaren vakmensen.

Stage bij BSL

BSL Raambekleding is een familiebedrijf dat al sinds 1990 actief is op het gebied van raamdecoratie. BSL Raambekleding is als fabrikant, groothandel en importeur een bekende naam binnen de zonwering branche. Met betrokken medewerkers die tijd maken voor hun klanten én onze leerlingen.

Stageteams per locatie

Capelle

Stagecoaches
Dhr. Robbert van den Berge
Dhr. Theo Boer
Mevr. Nancy van Hees
Mevr. Philine Orvan
Mevr. Marianne Wiegel

Centrum

Stagecoördinator
Dhr. Hans Sumaiku 

Stagebegeleiders
Dhr. Casper Blom
Mevr. Romilde de Kreek
Mevr. Claire Rijff
Mevr. Nadia Rodrigues
Dhr. Peter van Schie

Delfshaven

Stagecoördinator en jobcoach
Judith Wisse 

Jobcoaches
Marco van den Bos
Tim Potuijt
Milkiye Gok

Hoogvliet

Jobcoaches
Mevr. Ursula Loe-A-Foe
Mevr. Germaine Tempel

Stagebegeleiders 
Dhr. Joost Broere
Dhr. John Timmerman 

Veelgestelde vragen

Wat is een stage?

Stage lopen houdt in dat je voor een bepaalde periode aan de slag gaat bij een bedrijf, organisatie of een instelling. Van tevoren bepaal je met je mentor hoe lang die periode duurt. We bereiden je hierop voor door je eerst op school stage te laten lopen in bijvoorbeeld het schoolrestaurant, de winkel of in andere praktijklokalen.

Wat is een non-profit organisatie?

Een non-profit organisatie heeft niet als doel om winst te maken. Vaak staat een maatschappelijk doel voorop. Denk bijvoorbeeld aan de goede doelen organisaties, de bibliotheek of het buurthuis. Dat betekent niet dat de producten of diensten van een non-profit organisatie gratis zijn. Ze hebben wel geld nodig om te kunnen voorbestaan. Het tegenovergestelde is een commerciële organisatie.

Wat wordt mijn stagelocatie?

Dat hangt van een aantal dingen af. Allereerst hangt het af van je interesses, je talenten en je mogelijkheden. Hierover voer je veel gesprekken met je mentor. Hij coacht je om je te helpen dit steeds beter te ontdekken tijdens je schooljaren. Als je toe bent om te gaan stage lopen, dan zoeken de stagebegeleiders van je school naar een geschikte stageplaats. Zij hebben een groot netwerk van bedrijven, organisaties en instellingen die ze daarvoor kunnen benaderen. Vervolgens overleggen zij met jou en je ouders/verzorgers over de mogelijkheden.

Waar kan ik mij als bedrijf aanmelden om een leuke stageplek aan te bieden?

Wij vinden het enorm fijn om goede stageplekken te hebben voor onze leerlingen. Bedrijven en organisaties kunnen zich aanmelden op deze pagina, hier staat ook alle informatie die je als bedrijf wilt weten betreffende onze stages.