1. Home
 2.  | 
 3. Groep 8
 4.  | Ouders van leerlingen groep 8

Ouders van leerlingen groep 8

Welkom!

Uw kind heeft het advies praktijkonderwijs vanuit de basisschool gekregen. En nu zoekt u als ouder of verzorger een geschikte praktijkschool voor uw kind. Dan zoekt u op de juiste plek. Accent heeft maar liefst 4 praktijkscholen in de Rotterdamse regio.

Wij hopen dat onderstaande informatie u helpt in uw zoektocht. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk de schoolgids voor meer informatie.

Accent Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs is een algemene vorm van voortgezet onderwijs voor jongeren van 12 t/m 18 jaar voor wie het vmbo te hoog gegrepen is. Sinds het jaar 2000 geeft Accent praktijkonderwijs op 4 locaties in de Rotterdamse regio: Capelle, Centrum, Delfshaven en Hoogvliet.

De praktijkscholen zijn gezellige, veilige en niet al te grote scholen. Iedereen kent elkaar. Leerlingen voelen zich daardoor snel op hun gemak. Op onze scholen leren jongeren vooral door veel te werken met hun handen. Dit doen we door theorie te koppelen aan praktische opdrachten en stages.

”Als ouder wil je dat je kind goed terechtkomt. Je wilt dat je kind zoveel mogelijk uit zichzelf haalt, maar je wilt ook niet overvragen. We vinden het daarom belangrijk om met u samen te werken. Door bijvoorbeeld samen te bespreken wat uw kind nodig heeft om met plezier naar school te gaan en om de doelen van het ontwikkelperspectiefplan te behalen.” – Coen van Noordwijk, algemeen directeur

Voordelen Accent Praktijkonderwijs

 • Kleine, gezellige en veilige scholen
 • Klassen met gemiddeld 15 leerlingen
 • Leren door te doen
 • Het onderwijs richt zich op wat uw kind wél kan en ontdekken van zijn/haar talenten.
 • Betrokken docenten. Praktijkvakken worden door geschoolde vakdocenten gegeven.
 • Iedere leerling leert in het eigen tempo en op het eigen niveau
 • Mbo entree-opleiding
 • (Interne) stages
 • Verschillende branche-certificaten en pro-diploma

Kennismaken

Elke school van Accent is anders: elke school heeft een eigen sfeer, een eigen gebouw en andere (onderwijs) accenten. Kom daarom met uw kind eens langs en proef de sfeer op onze scholen. U kunt een afspraak maken door contact op te nemen met de locaties voor een persoonlijke rondleiding.

Aanmelding

In de regio Rotterdam wordt gewerkt met de OverstapRoute van po naar vo. Dit houdt in dat er dit schooljaar een vaste aanmeldperiode is voor leerlingen die vanaf de basisschool de overstap maken naar een van onze praktijkscholen. De aanmeldperiode is van 18 t/m 31 maart 2024.

U kunt voor de aanmeldperiode al wel de scholen bezoeken voor een persoonlijke rondleiding.

Veelgestelde vragen

Wat is een ontwikkelperspectiefplan (OPP)?

Ieder jaar stellen de leerlingen samen met hun mentor en met u als ouders/verzorger leerdoelen op. Deze schrijven zij op in het OPP. Minimaal 1 keer per jaar bespreken we het OPP met u en uw kind. Zo volgen we samen goed de ontwikkeling van uw kind.

Leerlingen stellen leerdoelen in de 4 domeinen: Wonen, Werken, Vrije tijd en Burgerschap. Een leerdoel op domein Wonen kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik kan zorgen voor gezonde voeding’ of ‘Ik kan mijn eigen geldzaken en administratie regelen.’

Wat zijn de uitstroommogelijkheden voor mijn kind?

Als uw kind het praktijkonderwijs verlaat, heeft hij verschillende uitstroommogelijkheden. Dit hangt af van de competenties, de interesses en talenten van de leerling.

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

1. (Begeleide) arbeid

Als een leerling van de praktijkschool afkomt, kan hij/zij meteen gaan werken bij een bedrijf of een instelling.

2. MBO entree-onderwijs

Op onze praktijkschool kunnen leerlingen het entree-diploma (mbo1) behalen door het volgen van de entree-opleiding (op sommige locaties pro-plus genoemd). Met dit diploma is een leerling goed voorbereid op doorstroom naar een mbo2-opleiding. We werken hiervoor samen met de mbo2-opleiding van het ROC Albeda.

3. Overige

Een klein percentage van onze leerlingen stroomt op een andere manier uit en maakt bijvoorbeeld de overstap naar een vakopleiding van een bedrijf of naar een vmbo lwoo.

Krijgt mijn kind naschoolse begeleiding?

Ook als de leerling van school gaat, blijft Accent nog 2 jaar de leerling volgen en ondersteunen als dat nodig is. Leerlingen die uitstromen naar een mbo worden ‘warm’ overgedragen. Dat wil zeggen dat onze school de overstap begeleidt.

Mocht een leerling bij of na het verlaten van school nog geen uitstroombestemming hebben of nog extra begeleiding of ondersteuning nodig hebben, dan blijven onze stagedocenten in samenwerking met het jongerenloket van de gemeente deze leerling begeleiden.

Hoe volgt de school de ontwikkeling van mijn kind?

De school volgt de ontwikkeling van iedere leerling via:

 • mentoroverleg
 • coachingsgesprekken tussen mentor en leerling
 • OPP gesprekken met leerling, ouders/verzorgers en mentor

Daarnaast heeft iedere school een ondersteuningsteam met verschillende specialisten dat kan adviseren als een leerling meer aandacht nodig heeft. Het team kan ook deze ondersteuning bieden, in overleg met u, eventueel met hulp van derden.