1. Home
 2.  | 
 3. Scholen
 4.  | Capelle

Capelle

Een impressie van onze praktijkschool

Accent Capelle

In de woonwijk Schollevaar staat het kleurrijke schoolgebouw van Accent Capelle. Inclusief het sfeervolle lunchcafé en restaurant waar leerlingen gasten bedienen en voor hen koken. Dit noemen we de leerwerkplaats. Je leert direct door te doen, onder begeleiding van een vakdocent. Veel bewoners uit de wijk komen hier graag iets drinken of eten. Zo wordt leren werken wel echt een feest.

pro-plus & pro-praktijk

Iets anders wat onze school bijzonder maakt, zijn de pro-plus lijn en pro-praktijk lijn. Hierin blinken we uit, daarom mogen we ons ‘excellente school’ noemen. We kijken samen met je school en met elkaar welke onderwijslijn het beste bij je past. Als je makkelijker uit boeken leert, huiswerk maakt en je goed kan concentreren, dan is pro-plus misschien iets voor je. Als je makkelijker leert in de praktijk, het liefst praktijkvakken doet en het lastig vindt om stil te zitten, dan is pro-praktijk misschien iets voor je. Door het kiezen van één van de lijnen, krijg je onderwijs dat goed past bij jouw talenten en interesses. Daarnaast geeft het duidelijkheid en houvast.

‘Serveren of bereiden van een maaltijd, solderen, stage lopen, dansen, roeien of zeilen. Op onze school kiezen leerlingen wat zij leuk vinden. Bij al die activiteiten kijken we waar we de vonk zien overslaan, want die maakt dat een leerling echt geboeid is en daarin verder door kan groeien.’

Samen plezier maken

Wie op onze school rondloopt, ziet leerlingen en docenten die met plezier naar school gaan. Plezier maken vinden wij ook belangrijk. Want als je iets met plezier doet, schuilt daar vaak een talent achter. Daarom organiseren we veel culturele activiteiten. Denk aan lessen op het gebied van muziek, film, sport en kunst. Ook ga je op schoolreis en op schoolkamp, zodat je je klasgenoten goed leert kennen en nieuwe vrienden kunt maken. En je leert jezelf steeds beter kennen. Je ontdekt waar je interesses liggen, welke vaardigheden en talenten je hebt. Zodat je na je schooltijd een baan of een opleiding kunt kiezen die echt bij je past.

Onze school is niet al te groot. Een klas bestaat gemiddeld uit 15 leerlingen. Iedereen kent elkaar. Leerlingen voelen zich daardoor snel op hun gemak. Op onze school leren jongeren vooral door veel te werken met hun handen. Dit doen we door theorie te koppelen aan praktische opdrachten in onze praktijklokalen en stages.

Veelgestelde vragen

Wat is nog meer bijzonder aan onze school?
 • Op onze school zitten ruim 200 leerlingen.
 • In de klas zitten maximaal 16 leerlingen.
 • Buurtgenoten kunnen kleine klusjes aanvragen in of bij hun huis. Met onze leerlingen bieden wij helpende handen in de wijk en leerlingen doen zo praktijkervaring op.
 • We hebben een eigen autowasstraat zodat je ook je carcleaning certificaat kunt halen.
 • Goede samenwerking met de middelbare scholen Comenius, De Meerpaal en het Melanchthon.
 • Een gymzaal direct naast de school.
 • Onze school inclusief de theorie- en praktijklokalen zijn rolstoeltoegankelijk.
 • Er is een rustruimte in de school.
 • De klassen 1 hebben hun eigen brugklasgebouw. Hier bevindt zich hun mentorklas en hun eigen aula met kluisjes. Zij mogen hier pauze houden, maar kunnen ook kiezen om dit in de grote aula te doen.
Welke activiteiten zijn er op onze school?
 • Met alle leerlingen uit fase 1 gaan we 3 dagen op kamp naar een plek in Nederland.
 • Leerlingen in fase 2 en 3 gaan 1 keer per jaar op schoolreis.
 • Ieder jaar een spectaculaire jaarafsluiting vol dans, muziek en andere voorstellingen van leerlingen. En met echt publiek (vaders, moeders, opa’s, oma’s of wie je verder wilt uitnodigen).
 • Ieder jaar houden we een sportdag en een schoolvoetbaltoernooi.
 • In het zeilseizoen kun je kiezen voor zeilles op de Kralingse plas (talentmodule). Hiervoor werken we samen met stichting Plons.
Hoe lang duren de fases?

Fase 1: 1e jaar
Fase 2: 2e en 3e jaar
Fase 3: 4e en 5e jaar

Wat zijn de schooltijden?

Klas 1 en 2
08.30 – 14.30 uur 

Klas 3, 4, en 5 
Les volgens rooster

Stagetijden tussen 07.00 – 19.00 uur

AGENDA

Geen evenementen gevonden!

CONTACT

Wisselspoor 2
2908 AC Capelle a/d IJssel
Tel: 010 – 227 11 81
(07.45 – 17.00 uur)
accentcapelle@cvoaccent.nl

VAKANTIES 2020-2021

Herfstvakantie 17 t/m 25 okt 2020
Kerstvakantie 19 dec 2020 t/m 3 jan 2021
Voorjaarsvakantie 20 t/m 28 febr 2021
Goede Vrijdag 2 april 2021
Paasmaandag 5 april 2021
Koningsdag 27 april 2021
Meivakantie 1 t/m 16 mei 2021
Pinkstermaandag 24 mei 2021
Zomervakantie 17 juli t/m 29 aug 2021

Studiedagen 2020-2021

17 september 2020 (leerlingen vrij)
5 oktober 2020 (leerlingen vrij)
24 november 2020 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
7 januari 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
5 februari 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
8 maart 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
13 april 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
16 juni 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)

Nieuws

Diploma-uitreiking in het Isala theater

Diploma-uitreiking in het Isala theater

Wat was het weer een feest voor onze schoolverlaters!  Jammer genoeg was er ’s avonds, door Covid 19, géén Gala maar wél een spetterend ontvangst in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel. 100 man mochten erin. Net genoeg voor elke leerling om 2 introducees mee te nemen. We hadden twee rondes.

VMBO certificaat Nederlands gehaald!

VMBO certificaat Nederlands gehaald!

Vandaag werden er aan 3 leerlingen van Accent Praktijkonderwijs een VMBO certificaat Nederlands uitgereikt! De afgelopen twee jaar doorliepen deze leerlingen het PTA van CSG Calvijn De Meerpaal. Het maakt ons heel erg trots dat deze leerlingen de kans hebben gekregen en gegrepen om een deel diploma op VMBO niveau te halen!

Alternatief schoolreisje

Alternatief schoolreisje

Ook dit jaar kon helaas door covid-19 het schoolreisje niet doorgaan. Ook kamp is afgezegd omdat dit niet mocht met de huidige maatregelen toen. Op school vonden wij het belangrijk om toch een alternatief te bedenken en hebben bekeken welke activiteiten er wel ondernomen konden worden. 

Groen in de lente

Groen in de lente

Nu het voorjaar aan alle kanten tevoorschijn komt een berichtje van de sector groen. We zien alles weer opschieten, het eerste gras is alweer gemaaid, heggen gesnoeid. De kas die er al een tijdje staat is nu ook in gebruik genomen.

SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald!

SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald!

Op vrijdag 23 april hebben 8 leerlingen het certificaat SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald. Het bijzondere hieraan is dat deze leerlingen niet alleen van Capelle zijn maar ook van Centrum en Delfshaven. Samenwerken is wat onze scholen krachtig maakt! Gefeliciteerd allemaal!

Examentoppers

Examentoppers

Ondanks de coronaperikelen is het toch gelukt, om voor de derde keer dit schooljaar, leerlingen examen te laten doen voor het branchecertificaat ‘Werken in de schoonmaak’. Met rode blossen op de wangen werden de zenuwen doorstaan en het certificaat behaald. Stralend verlieten onze toppers het schoolpand.

Lunches voor personeel vaccinatielocatie Schenkel

Lunches voor personeel vaccinatielocatie Schenkel

Onze afdeling horeca gaat de komende weken op dinsdag en vrijdag lunches verzorgen voor het personeel van de vaccinatielocatie in Schenkel. Mooi initiatief naast de afhaalmaaltijden en de maaltijden voor de voedselbank die elke week worden gemaakt.

Sporttoestellen op het schoolplein

Sporttoestellen op het schoolplein

Sinds maandag 22 maart hebben we zes buiten fitness toestellen tot onze beschikking, aangeboden door het Maxima College. Ze zijn met zwaar transport vervoerd vanuit Ridderkerk en op ons voorplein rechts van de ingang geplaatst.

Een gesprek over armoede

Een gesprek over armoede

Op vrijdag 5 maart is de Stichting Ideële Reclame (SIRE) begonnen met een landelijke campagne over armoede onder kinderen en jongeren. Het doel van de campagne is om dit onderwerp bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen.

Themadag Burgerschap

Themadag Burgerschap

Op vrijdag 5 maart 2021 was de derde themadag in het schooljaar 2020-2021 voor de klassen 4, 5 en 6. Dit keer ging de themadag over Burgerschap. Op die dag werden diversee thema’s behandeld.

Hoe blijf je fit in coronatijd?

Hoe blijf je fit in coronatijd?

Dat was een van de vragen die naar voren kwam tijdens de les Burgerschap met het thema ‘Gezondheid’. Het antwoord was heel simpel: door te wandelen met de app Ommetje.

Stichting JOZ in de school

Stichting JOZ in de school

De leerlingen zullen ons vast wel gezien hebben in het gebouw en wellicht zijn de leerlingen al wat vaker langs het kantoortje gelopen waar wij zitten. Wij zijn de jongerenwerkers die op school actief zijn. Mijn naam is Hamza Tahraouien ik doe dit samen met mijn collega Chafik El Amiri.

Samenwerking met stichting vier het leven

Samenwerking met stichting vier het leven

De afgelopen weken hebben onze leerlingen van de plus klassen een project gevolgd, waarbij ze ‘iets doen voor een ander’. Tijdens dit project zijn er 208 kerstkaarten voor ouderen gemaakt, die verbonden zijn aan Stichting Vier het Leven. Stichting vier het leven organiseren uitjes voor ouderen mensen. Vandaag werden de kaarten opgehaald door Yarda Oostendorp.

VCA Diploma behaald!

VCA Diploma behaald!

Alweer een paar weken geleden hebben acht leerlingen van Accent Capelle meegedaan met een driedaagse VCA opleiding bij Promen. In deze drie dagen hebben zij veel geleerd over: brand en explosiegevaar, werkplek eisen, persoonlijke beschermingsmiddelen, handgereedschappen, hijs- en hefwerktuigen, enzovoorts.

Branche examen zorg en welzijn

Branche examen zorg en welzijn

Voor de tweede keer is dit schooljaar een examen afgelegd voor het branche-certificaat ‘Werken in de schoonmaak’. De dames wilden niet met het bewijs op de foto maar het betreffen: Romana, Aisha, Mayra en Khadra. Alle vier uit de pré-entreeklas.

Wat is de Topacademie

Wat is de Topacademie

Binnen een Topacademie is er een vakdocent die samen met een ervaren medewerker van een bedrijf lesgeeft aan jongeren op de werkvloer. Dát is waar het in de Topacademie om draait. Een vakschool waarin scholen en bedrijven samen zorgen voor beroepsgericht onderwijs. Samen leiden ze jongeren op voor een baan.

Volg ons op instagram #accentcapelle

Onze leerlingen hebben vandaag te horen gekregen dat ze allemaal geslaagd zijn voor het PRO diploma! #geslaagd #trots
Vandaag mogen de leerlingen weer in halve klassen naar school toekomen. #welkomterug
Geen ‘normale’ open dag! Maar toch genoeg mogelijkheden om in contact te komen met onze school!! Kijk op: https://www.accent-praktijkonderwijs.nl/groep-8/open-dag/afspraak-maken-accent-capelle/ en maak je keuze! Tot snel op Accent Capelle! Of klik op de link in onze Bio..
Wij wensen alle leerlingen, alle ouders en verzorgers, alle stagebedrijven en alle bewoners van de wijk Schollevaar fijne kerstdagen en een mooi en vooral gezond 2021!

Onze leerlingen vertellen

“Op deze school word je goed geholpen door docenten.” – Jennifer

“Op deze school leer je hoe je met elkaar om moet gaan.” – Yue-Anne

LET OP:

De geplande open dagen en open lesmiddagen gaan vanwege de Corona maatregelen momenteel NIET door. U kunt uw kind wel aanmelden bij de gewenste locatie en/of een afspraak maken voor een individuele rondleiding.
Kijk voor actuele informatie op de Corona-pagina.