1. Home
 2.  | 
 3. Scholen
 4.  | Capelle

Capelle

CONTACT

Wisselspoor 2
2908 AC Capelle a/d IJssel
Tel: 010 – 227 11 81
(07.45 – 17.00 uur)
accentcapelle@cvoaccent.nl

Accent Capelle

In de woonwijk Schollevaar staat het kleurrijke schoolgebouw van Accent Capelle. Hier zijn we iedere dag bezig om het beste uit onze leerlingen te halen! Dit doen we met een enthousiast, deskundig en betrokken team in samenspraak met ouders en leerlingen. We geven modern praktijkonderwijs. Dit houdt in dat we onze leerlingen zoveel mogelijk in levensechte situaties laten leren en het onderwijs zoveel mogelijk afstemmen op de persoonlijke behoeftes en wensen van onze leerlingen.

Levensecht leren
In onze school zit een restaurant waar leerlingen gasten bedienen en voor hen koken. We hebben ook onze eigen winkel in winkelcentrum de PicassoPassage! In ‘Het Meesterwerk’. Daar ervaren leerlingen hoe het is om in een echte winkel te werken. En er is een echt bedrijf dat in onze school zit. Paracord (een groothandel in touwtjes) heeft een stukje van hun productie naar onze school verplaatst. Levensecht leren is leren door te doen.

pro-plus & pro-praktijk

Iets anders wat onze school bijzonder maakt, zijn de pro-plus lijn en pro-praktijk lijn. Hierin blinken we uit, daarom mogen we ons ‘excellente school’ noemen. We kijken samen met je school en met elkaar welke onderwijslijn het beste bij je past. Als je makkelijker uit boeken leert, huiswerk maakt en je goed kan concentreren, dan is pro-plus misschien iets voor je. Als je makkelijker leert in de praktijk, het liefst praktijkvakken doet en het lastig vindt om stil te zitten, dan is pro-praktijk misschien iets voor je. Door het kiezen van één van de lijnen, krijg je onderwijs dat goed past bij jouw talenten en interesses. Daarnaast geeft het duidelijkheid en houvast.

‘Serveren of bereiden van een maaltijd, solderen, stage lopen, dansen, kickboksen of voetballen. Op onze school kiezen leerlingen wat zij leuk vinden. Bij al die activiteiten kijken we waar we de vonk zien overslaan, want die maakt dat een leerling echt geboeid is en daarin verder door kan groeien.’

Samen plezier maken

Wie op onze school rondloopt, ziet leerlingen en docenten die met plezier naar school gaan. Plezier maken vinden wij ook belangrijk. Want als je iets met plezier doet, schuilt daar vaak een talent achter. Daarom organiseren we veel culturele activiteiten. Denk aan lessen op het gebied van muziek, film, sport en kunst. Ook ga je op schoolreis en op schoolkamp, zodat je je klasgenoten goed leert kennen en nieuwe vrienden kunt maken. En je leert jezelf steeds beter kennen. Je ontdekt waar je interesses liggen, welke vaardigheden en talenten je hebt. Zodat je na je schooltijd een baan of een opleiding kunt kiezen die echt bij je past.

Onze school is niet al te groot. Een klas bestaat gemiddeld uit 15 leerlingen. Iedereen kent elkaar. Leerlingen voelen zich daardoor snel op hun gemak. Op onze school leren jongeren vooral door veel te werken met hun handen. Dit doen we door theorie te koppelen aan praktische opdrachten in onze praktijklokalen en stages.

CONTACT

Wisselspoor 2
2908 AC Capelle a/d IJssel
Tel: 010 – 227 11 81
(07.45 – 17.00 uur)
accentcapelle@cvoaccent.nl

VAKANTIES 2024-2025

Zomervakantie t/m 25 aug 2024
Herfstvakantie 26 okt t/m 3 nov 2024
Kerstvakantie 21 dec 2024 t/m 5 jan 2025
Voorjaarsvakantie 22 febr t/m 2 mrt 2025
Meivakantie* 18 april t/m 5 mei 2025
Hemelvaartweekend 29 mei t/m 1 juni 2025
Pinksterweekend 7 t/m 9 juni 2025
Zomervakantie 19 juli t/m 31 aug 2025

* Goede vrijdag, Pasen en Bevrijdingsdag vallen allemaal in de meivakantie.

Studie(mid)dagen 2024-2025

Leerlingen zijn vrij op de volgende dagen:
18 september 2024*
24 oktober 2024*
6 januari 2025
14 april 2025
15 mei 2025*

*Studiemiddag

Stages gaan gewoon door!

Veelgestelde vragen

Wat is nog meer bijzonder aan onze school?
 • Op onze school zitten ruim 230 leerlingen.
 • In de klas zitten maximaal 16 leerlingen.
 • Buurtgenoten kunnen kleine klusjes aanvragen in of bij hun huis. Met onze leerlingen bieden wij helpende handen in de wijk en leerlingen doen zo praktijkervaring op.
 • We hebben een eigen autowasstraat zodat je ook je carcleaning certificaat kunt halen.
 • Goede samenwerking met de middelbare scholen Comenius, De Meerpaal en het Melanchthon.
 • Een gymzaal direct naast de school.
 • Onze school inclusief de theorie- en praktijklokalen zijn rolstoeltoegankelijk.
 • Er is een rustruimte in de school.
 • De klassen 1 hebben hun eigen brugklasvleugel. Hier bevindt zich hun mentorklas en hun eigen aula met kluisjes. Zij mogen hier pauze houden, maar kunnen ook kiezen om dit in de grote aula te doen.
 • Je begint en eindigt de dag bij je mentor en met de mentor bepaal je jouw persoonlijke doelen.  
 • We zijn 2 keer excellent geworden op onze pro-plus en pro-praktijklijn en omdat we heel veel doen aan levensecht leren in combinatie met de schoolomgeving.
 • Leerlingen kunnen het landelijk erkende diploma Engels halen via het IVIO examenbureau.
Welke activiteiten zijn er op onze school?
 • Met alle leerlingen uit fase 1 gaan we 3 dagen op kamp naar een plek in Nederland.
 • Leerlingen in fase 2 en 3 gaan 1 keer per jaar op schoolreis.
 • Ieder jaar een spectaculaire jaarafsluiting vol dans, muziek en andere voorstellingen van leerlingen. En met echt publiek (vaders, moeders, opa’s, oma’s of wie je verder wilt uitnodigen).
 • Ieder jaar houden we een sportdag en een schoolvoetbaltoernooi.
 • In het zeilseizoen kun je kiezen voor zeilles op de Kralingse plas (talentmodule). Hiervoor werken we samen met stichting Plons.
 • Leerlingen uit klas 1 t/m 5 kunnen allerlei workshops volgen. Zo kun je leren boogschieten, programmeren, fitnessen, zingen, sieraden maken of bijvoorbeeld leren je studievaardigheden te verbeteren.
 • Leerlingen in klas 1 lopen maatschappelijke stage in de maatschappelijke stageweek. 
Hoe lang duren de fases?

Fase 1: 1e jaar
Fase 2: 2e en 3e jaar
Fase 3: 4e en 5e jaar

Wat zijn de schooltijden?

Klas 1 en 2
08.30 – 14.30 uur 

Klas 3, 4, en 5 
Les volgens rooster

Stagetijden tussen 07.00 – 19.00 uur

AGENDA

Geen evenementen gevonden!

Social Wall Accent Capelle

Schoolsluiting
Schoolsluiting We hebben gisterenavond allemaal het nieuws gehoord dat er een ‘harde lockdown’ is afgekondigd in Nederland. Dit betekent dat ook de scholen zullen sluiten. Wat dit betekent voor uw zoon of dochter wordt in deze brief uitgelegd.
Verzorging diner voor Zadkine
Verzorging diner voor Zadkine Vandaag hebben Gino en Serena het diner verzorgd voor Zadkine. De leerlingen verzorgden een compleet buffet en waren helemaal in hun element. Op de foto's kunt u het eindresultaat zien. De collega's van Zadkine waren heel erg tevreden met het buffet.
Praktijkdag van start voor klas 1 en 2
Praktijkdag van start voor klas 1 en 2 Vandaag is de praktijkdag weer van start gegaan. De praktijkdag staat in het teken van iets praktisch doen voor een ander. Er worden bijvoorbeeld voedselpakketten gemaakt bij de horeca voor de voedselbank, deze pakketten geven wij aan de mensen die bij de voedselbank eten moeten halen en worden door onze school bezorgd.
Diploma-uitreiking in het Isala theater
Diploma-uitreiking in het Isala theater Wat was het weer een feest voor onze schoolverlaters!  Jammer genoeg was er ’s avonds, door Covid 19, géén Gala maar wél een spetterend ontvangst in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel. 100 man mochten erin. Net genoeg voor elke leerling om 2 introducees mee te nemen. We hadden twee rondes.
VMBO certificaat Nederlands gehaald!
VMBO certificaat Nederlands gehaald! Vandaag werden er aan 3 leerlingen van Accent Praktijkonderwijs een VMBO certificaat Nederlands uitgereikt! De afgelopen twee jaar doorliepen deze leerlingen het PTA van CSG Calvijn De Meerpaal. Het maakt ons heel erg trots dat deze leerlingen de kans hebben gekregen en gegrepen om een deel diploma op VMBO niveau te halen!
Alternatief schoolreisje
Alternatief schoolreisje Ook dit jaar kon helaas door covid-19 het schoolreisje niet doorgaan. Ook kamp is afgezegd omdat dit niet mocht met de huidige maatregelen toen. Op school vonden wij het belangrijk om toch een alternatief te bedenken en hebben bekeken welke activiteiten er wel ondernomen konden worden. 
Groen in de lente
Groen in de lente Nu het voorjaar aan alle kanten tevoorschijn komt een berichtje van de sector groen. We zien alles weer opschieten, het eerste gras is alweer gemaaid, heggen gesnoeid. De kas die er al een tijdje staat is nu ook in gebruik genomen.
SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald!
SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald! Op vrijdag 23 april hebben 8 leerlingen het certificaat SVA1 basisvaardigheden autotechniek behaald. Het bijzondere hieraan is dat deze leerlingen niet alleen van Capelle zijn maar ook van Centrum en Delfshaven. Samenwerken is wat onze scholen krachtig maakt! Gefeliciteerd allemaal!
Examentoppers
Examentoppers Ondanks de coronaperikelen is het toch gelukt, om voor de derde keer dit schooljaar, leerlingen examen te laten doen voor het branchecertificaat 'Werken in de schoonmaak’. Met rode blossen op de wangen werden de zenuwen doorstaan en het certificaat behaald. Stralend verlieten onze toppers het schoolpand.
Lunches voor personeel vaccinatielocatie Schenkel
Lunches voor personeel vaccinatielocatie Schenkel Onze afdeling horeca gaat de komende weken op dinsdag en vrijdag lunches verzorgen voor het personeel van de vaccinatielocatie in Schenkel. Mooi initiatief naast de afhaalmaaltijden en de maaltijden voor de voedselbank die elke week worden gemaakt.
Sporttoestellen op het schoolplein
Sporttoestellen op het schoolplein Sinds maandag 22 maart hebben we zes buiten fitness toestellen tot onze beschikking, aangeboden door het Maxima College. Ze zijn met zwaar transport vervoerd vanuit Ridderkerk en op ons voorplein rechts van de ingang geplaatst.
Een gesprek over armoede
Een gesprek over armoede Op vrijdag 5 maart is de Stichting Ideële Reclame (SIRE) begonnen met een landelijke campagne over armoede onder kinderen en jongeren. Het doel van de campagne is om dit onderwerp bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen.
Themadag Burgerschap
Themadag Burgerschap Op vrijdag 5 maart 2021 was de derde themadag in het schooljaar 2020-2021 voor de klassen 4, 5 en 6. Dit keer ging de themadag over Burgerschap. Op die dag werden diversee thema’s behandeld.
Hoe blijf je fit in coronatijd?
Hoe blijf je fit in coronatijd? Dat was een van de vragen die naar voren kwam tijdens de les Burgerschap met het thema ‘Gezondheid’. Het antwoord was heel simpel: door te wandelen met de app Ommetje.
Stichting JOZ in de school
Stichting JOZ in de school De leerlingen zullen ons vast wel gezien hebben in het gebouw en wellicht zijn de leerlingen al wat vaker langs het kantoortje gelopen waar wij zitten. Wij zijn de jongerenwerkers die op school actief zijn. Mijn naam is Hamza Tahraouien ik doe dit samen met mijn collega Chafik El Amiri.
Samenwerking met stichting vier het leven
Samenwerking met stichting vier het leven De afgelopen weken hebben onze leerlingen van de plus klassen een project gevolgd, waarbij ze ‘iets doen voor een ander’. Tijdens dit project zijn er 208 kerstkaarten voor ouderen gemaakt, die verbonden zijn aan Stichting Vier het Leven. Stichting vier het leven organiseren uitjes voor ouderen mensen. Vandaag werden de kaarten opgehaald door Yarda Oostendorp.
VCA Diploma behaald!
VCA Diploma behaald! Alweer een paar weken geleden hebben acht leerlingen van Accent Capelle meegedaan met een driedaagse VCA opleiding bij Promen. In deze drie dagen hebben zij veel geleerd over: brand en explosiegevaar, werkplek eisen, persoonlijke beschermingsmiddelen, handgereedschappen, hijs- en hefwerktuigen, enzovoorts.
Branche examen zorg en welzijn
Branche examen zorg en welzijn Voor de tweede keer is dit schooljaar een examen afgelegd voor het branche-certificaat ‘Werken in de schoonmaak’. De dames wilden niet met het bewijs op de foto maar het betreffen: Romana, Aisha, Mayra en Khadra. Alle vier uit de pré-entreeklas.
Wat is de Topacademie
Wat is de Topacademie Binnen een Topacademie is er een vakdocent die samen met een ervaren medewerker van een bedrijf lesgeeft aan jongeren op de werkvloer. Dát is waar het in de Topacademie om draait. Een vakschool waarin scholen en bedrijven samen zorgen voor beroepsgericht onderwijs. Samen leiden ze jongeren op voor een baan.
Statement van het Rotterdamse onderwijs
Statement van het Rotterdamse onderwijs Met afschuw hebben we de afgelopen weken het nieuws gevolgd waarin docenten een prominente rol hadden. Of liever gezegd: het lijdend voorwerp waren. Docenten krijgen het gevoel dat ze op eieren lopen en uit angst voor bedreigingen niet meer durven te zeggen of laten zien wat ze willen zeggen of laten zien.