1. Home
 2.  | 
 3. Scholen
 4.  | Capelle

Capelle

Een impressie van onze praktijkschool

Accent Capelle

In de woonwijk Schollevaar staat het kleurrijke schoolgebouw van Accent Capelle. Inclusief het sfeervolle lunchcafé en restaurant waar leerlingen gasten bedienen en voor hen koken. Dit noemen we de leerwerkplaats. Je leert direct door te doen, onder begeleiding van een vakdocent. Veel bewoners uit de wijk komen hier graag iets drinken of eten. Zo wordt leren werken wel echt een feest.

pro-plus & pro-praktijk

Iets anders wat onze school bijzonder maakt, zijn de pro-plus lijn en pro-praktijk lijn. Hierin blinken we uit, daarom mogen we ons ‘excellente school’ noemen. We kijken samen met je school en met elkaar welke onderwijslijn het beste bij je past. Als je makkelijker uit boeken leert, huiswerk maakt en je goed kan concentreren, dan is pro-plus misschien iets voor je. Als je makkelijker leert in de praktijk, het liefst praktijkvakken doet en het lastig vindt om stil te zitten, dan is pro-praktijk misschien iets voor je. Door het kiezen van één van de lijnen, krijg je onderwijs dat goed past bij jouw talenten en interesses. Daarnaast geeft het duidelijkheid en houvast.

‘Serveren of bereiden van een maaltijd, solderen, stage lopen, dansen, roeien of zeilen. Op onze school kiezen leerlingen wat zij leuk vinden. Bij al die activiteiten kijken we waar we de vonk zien overslaan, want die maakt dat een leerling echt geboeid is en daarin verder door kan groeien.’

Samen plezier maken

Wie op onze school rondloopt, ziet leerlingen en docenten die met plezier naar school gaan. Plezier maken vinden wij ook belangrijk. Want als je iets met plezier doet, schuilt daar vaak een talent achter. Daarom organiseren we veel culturele activiteiten. Denk aan lessen op het gebied van muziek, film, sport en kunst. Ook ga je op schoolreis en op schoolkamp, zodat je je klasgenoten goed leert kennen en nieuwe vrienden kunt maken. En je leert jezelf steeds beter kennen. Je ontdekt waar je interesses liggen, welke vaardigheden en talenten je hebt. Zodat je na je schooltijd een baan of een opleiding kunt kiezen die echt bij je past.

Onze school is niet al te groot. Een klas bestaat gemiddeld uit 15 leerlingen. Iedereen kent elkaar. Leerlingen voelen zich daardoor snel op hun gemak. Op onze school leren jongeren vooral door veel te werken met hun handen. Dit doen we door theorie te koppelen aan praktische opdrachten in onze praktijklokalen en stages.

Veelgestelde vragen

Wat is nog meer bijzonder aan onze school?
 • Op onze school zitten ruim 200 leerlingen.
 • In de klas zitten maximaal 16 leerlingen.
 • Buurtgenoten kunnen kleine klusjes aanvragen in of bij hun huis. Met onze leerlingen bieden wij helpende handen in de wijk en leerlingen doen zo praktijkervaring op.
 • We hebben een eigen autowasstraat zodat je ook je carcleaning certificaat kunt halen.
 • Goede samenwerking met de middelbare scholen Comenius, De Meerpaal en het Melanchthon.
 • Een gymzaal direct naast de school.
 • Onze school inclusief de theorie- en praktijklokalen zijn rolstoeltoegankelijk.
 • Er is een rustruimte in de school.
 • De klassen 1 hebben hun eigen brugklasgebouw. Hier bevindt zich hun mentorklas en hun eigen aula met kluisjes. Zij mogen hier pauze houden, maar kunnen ook kiezen om dit in de grote aula te doen.
Welke activiteiten zijn er op onze school?
 • Met alle leerlingen uit fase 1 gaan we 3 dagen op kamp naar een plek in Nederland.
 • Leerlingen in fase 2 en 3 gaan 1 keer per jaar op schoolreis.
 • Ieder jaar een spectaculaire jaarafsluiting vol dans, muziek en andere voorstellingen van leerlingen. En met echt publiek (vaders, moeders, opa’s, oma’s of wie je verder wilt uitnodigen).
 • Ieder jaar houden we een sportdag en een schoolvoetbaltoernooi.
 • In het zeilseizoen kun je kiezen voor zeilles op de Kralingse plas (talentmodule). Hiervoor werken we samen met stichting Plons.
Hoe lang duren de fases?

Fase 1: 1e jaar
Fase 2: 2e en 3e jaar
Fase 3: 4e en 5e jaar

Wat zijn de schooltijden?

Klas 1 en 2
08.30 – 14.30 uur 

Klas 3, 4, en 5 
Les volgens rooster

Stagetijden tussen 07.00 – 19.00 uur

AGENDA

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

CONTACT

Wisselspoor 2
2908 AC Capelle a/d IJssel
Tel: 010 – 227 11 81
(07.45 – 17.00 uur)
accentcapelle@cvoaccent.nl

VAKANTIES 2020-2021

Herfstvakantie 17 t/m 25 okt 2020
Kerstvakantie 19 dec 2020 t/m 3 jan 2021
Voorjaarsvakantie 20 t/m 28 febr 2021
Goede Vrijdag 2 april 2021
Paasmaandag 5 april 2021
Koningsdag 27 april 2021
Meivakantie 1 t/m 16 mei 2021
Pinkstermaandag 24 mei 2021
Zomervakantie 17 juli t/m 29 aug 2021

Studiedagen 2020-2021

17 september 2020 (leerlingen vrij)
5 oktober 2020 (leerlingen vrij)
24 november 2020 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
7 januari 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
5 februari 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
8 maart 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
13 april 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)
16 juni 2021 (leerlingen vrij vanaf 12.20 uur)

Nieuws

Fit blijven in corona tijd!

Fit blijven in corona tijd!

Dat was een vragen die naar voren kwam tijdens de burgerscha les thema gezondheid. Het antwoord was heel simpel, door te wandelen met de app Ommetje. Helemaal leuk als je dan ook nog een gezond Accent fit pakket kan winnen.

Samenwerking met stichting vier het leven

Samenwerking met stichting vier het leven

De afgelopen weken hebben onze leerlingen van de plus klassen een project gevolgd, waarbij ze ‘iets doen voor een ander’. Tijdens dit project zijn er 208 kerstkaarten voor ouderen gemaakt, die verbonden zijn aan Stichting Vier het Leven. Stichting vier het leven organiseren uitjes voor ouderen mensen. Vandaag werden de kaarten opgehaald door Yarda Oostendorp.

VCA Diploma behaald!

VCA Diploma behaald!

Alweer een paar weken geleden hebben acht leerlingen van Accent Capelle meegedaan met een driedaagse VCA opleiding bij Promen. In deze drie dagen hebben zij veel geleerd over: brand en explosiegevaar, werkplek eisen, persoonlijke beschermingsmiddelen, handgereedschappen, hijs- en hefwerktuigen, enzovoorts.

Branche examen zorg en welzijn

Branche examen zorg en welzijn

Voor de tweede keer is dit schooljaar een examen afgelegd voor het branche-certificaat ‘Werken in de schoonmaak’. De dames wilden niet met het bewijs op de foto maar het betreffen: Romana, Aisha, Mayra en Khadra. Alle vier uit de pré-entreeklas.

Wat is de Topacademie

Wat is de Topacademie

Binnen een Topacademie is er een vakdocent die samen met een ervaren medewerker van een bedrijf lesgeeft aan jongeren op de werkvloer. Dát is waar het in de Topacademie om draait. Een vakschool waarin scholen en bedrijven samen zorgen voor beroepsgericht onderwijs. Samen leiden ze jongeren op voor een baan.

Statement van het Rotterdamse onderwijs

Statement van het Rotterdamse onderwijs

Met afschuw hebben we de afgelopen weken het nieuws gevolgd waarin docenten een prominente rol hadden. Of liever gezegd: het lijdend voorwerp waren. Docenten krijgen het gevoel dat ze op eieren lopen en uit angst voor bedreigingen niet meer durven te zeggen of laten zien wat ze willen zeggen of laten zien.

De week van respect

De week van respect

In de week van 9 tot 15 november vond “De week van respect” plaats. Bij ons op school gaan wij gedurende het hele schooljaar respectvol met elkaar om. In alle lokalen hangen de gedragsregels, zoals wij dit graag zien. Tijdens “de week van respect” besteden wij extra aandacht aan het begrip “respect’.

Maatschappelijke stageweek voor klas 2

Maatschappelijke stageweek voor klas 2

Door de omstandigheden werd dit jaar de MAS-stage pas in de week van 28 september tot en met 2 oktober gehouden. Ook al vreemd want eigenlijk is dit een eerstejaars gebeuren. Vanaf de zomervakantie waren de leerlingen van klas 2 druk bezig met het zoeken van een plek om stage te gaan lopen.

Week tegen pesten op Accent Capelle

Week tegen pesten op Accent Capelle

21 september was het weer tijd om stil te staan bij de jaarlijks terugkerende “Week tegen het pesten”. De leerlingen hebben deze week in de klassen 1, 3 lessen gehad over “pesten”. Hierbij werden er ook vele spelletjes gedaan waarbij de kinderen elkaar beter leren kennen en het verschil tussen pesten en plagen weten.

Iets doen voor een ander

Iets doen voor een ander

De praktijkdag op donderdag staat voor klas 1 en 2 in het teken van iets doen voor een ander. Doormiddel van praktijkvakken leren de leren dat iets doen voor een ander super leuk is en je veel werknemersvaardigheden krijgt aangeleerd.

Themadag burgerschap voor klas 4, 5 en 6

Themadag burgerschap voor klas 4, 5 en 6

Op vrijdag 21 februari jl. was de derde themadag in het schooljaar 2019-20 voor de klassen 3,4,5 en 6. Dit keer ging de themadag over BURGERSCHAP. Op die dag werden de volgende thema’s behandeld: milieu en duurzaamheid, justitie en recht, drugs en alcohol, normen en waarden, politiek /debatteren, seksuele voorlichting, Mercy Ships (vrijwilligers organisatie).

Nieuwe aanwinst voor Zorg & Welzijn

Nieuwe aanwinst voor Zorg & Welzijn

Keurig netjes verzorgen de leerlingen van de vakgroep Zorg en Welzijn elke dag de witte en bonte was van de Horeca-afdeling. Grote partijen koksjassen, schorten en sloven gaan dagelijks door onze handen en onder de strijkbout. Om de doorstroom van schone kokskleding, kreukvrij, op peil te houden is onlangs een heuse strijkmachine aangeschaft.

Woensdag 19 februari open dag op Accent Capelle [VIDEO]

Woensdag 19 februari open dag op Accent Capelle [VIDEO]

Ben jij opzoek naar een nieuwe school? Kom dan op woensdag 19 februari langs om een kijkje te nemen op Accent Capelle aan den IJssel. Klik op de titel of de afbeelding voor het bekijken van een video waar je een indruk van de school krijgt.

Voor de tweede keer excellente school!

Voor de tweede keer excellente school!

Op 20 januari werd door de jury van Excellente scholen wederom het predicaat ‘Excellent’ uitgereikt aan Accent Capelle! We zijn super trots op het behalen van dit mooie resultaat! Dit predicaat is ook nog eens extra bijzonder omdat we eerst door de inspectie van het onderwijs als ‘goed’ beoordeeld moesten worden.

Ilayda vol lof geslaagd voor het examen ‘Dierverzorging’

Ilayda vol lof geslaagd voor het examen ‘Dierverzorging’

Ilayda moest tijdens haar examen een aantal ‘proeven van vaardigheden’ aan de examinator laten zien. Te weten: dieren verplaatsen / dieren voeren / uitmesten. Het was koud, deze vroege ochtend op woensdag 20 november; maar Ilayda had nergens last van. Geroutineerd leidde ze de schaapjes naar hun weidegebied. Hoe leuk was dát om te zien.

Volg ons op instagram #accentcapelle

Vandaag mogen de leerlingen weer in halve klassen naar school toekomen. #welkomterug
Geen ‘normale’ open dag! Maar toch genoeg mogelijkheden om in contact te komen met onze school!! Kijk op: https://www.accent-praktijkonderwijs.nl/groep-8/open-dag/afspraak-maken-accent-capelle/ en maak je keuze! Tot snel op Accent Capelle! Of klik op de link in onze Bio..
Wij wensen alle leerlingen, alle ouders en verzorgers, alle stagebedrijven en alle bewoners van de wijk Schollevaar fijne kerstdagen en een mooi en vooral gezond 2021!
De afgelopen weken hebben onze leerlingen van de plus klassen super hard gewerkt om ‘iets te doen voor een ander’. Tijdens dit mooie project is er gewerkt aan 208 kerstkaarten voor ouderen. Deze ouderen wonen zelfstandig, maar vanwege Corona zitten zij noodgedwongen alleen thuis. Vandaag werden de kaarten opgehaald door Yarda Oostendorp. Zij is regio coördinator van Stichting Vier het Leven. Deze stichting zorgt er normaal gesproken voor dat ouderen een dagje weg kunnen. De ouderen missen de uitjes en de sociale contacten die ze hieraan over houden. Om de ouderen een hart onder de riem te steken hopen wij hen te verblijden met onze handgemaakte kaarten! Stay safe!
Een jaar geleden!! Wat een bijzondere dag was dat! #koning #minister #accent #capelle #werkbezoek #trots
@koninklijkhuis
Vanaf as dinsdag dragen we zo veel mogelijk een mond/neusmasker (mondkapjes) in de gangen en aula van de school! Dit dringende advies doen we om iedereen ervan bewust te maken dat we sámen ervoor kunnen zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt! In de klas hoeft je mondkapje niet op! Op Accent gaan we ook sámen tegen Corona! Tot as dinsdag, maandag heeft het team van Accent Capelle een studiedag! #mondkapje #dringendadvies #corona #accent

Onze leerlingen vertellen

“Op deze school word je goed geholpen door docenten.” – Jennifer

“Op deze school leer je hoe je met elkaar om moet gaan.” – Yue-Anne

LET OP:

De geplande open dagen en open lesmiddagen gaan vanwege de Corona maatregelen momenteel NIET door. U kunt uw kind wel aanmelden bij de gewenste locatie en/of een afspraak maken voor een individuele rondleiding.
Kijk voor actuele informatie op de Corona-pagina.