1. Home
  2.  | Kennismaken

Kennismaken

Weten dat praktijkonderwijs bij je past, is stap één. Maar je prettig voelen op je nieuwe school is minstens net zo belangrijk. Elke school van Accent is anders: elke school heeft een eigen sfeer, een eigen gebouw en andere (onderwijs) accenten. Kom daarom eens langs met je ouders/verzorgers en proef de sfeer met je ouders/verzorgers op één (of meerdere) van onze scholen. Je kunt daarvoor een afspraak maken door contact op te nemen met de scholen.

Heb je een keuze gemaakt en wil je op één van onze scholen komen?

OverstapRoute
In de regio Rotterdam wordt gewerkt met de OverstapRoute van po naar vo. Dit houdt in dat er dit schooljaar een vaste aanmeldperiode is voor leerlingen die vanaf de basisschool de overstap maken naar een van onze praktijkscholen. We hechten veel waarde aan persoonlijk contact, daarom kunt u voor de aanmeldperiode al wel de scholen bezoeken voor een persoonlijke rondleiding.

Aanmeldperiode

Voor het schooljaar 2025-2026 is de aanmeldperiode van di. 25 t/m ma. 31 maart  2025.

Leerlingen ontvangen uiterlijk op 24 maart 2025 hun definitieve schooladvies. 

Aanmelden bij onze school kan in de aanmeldperiode. We vullen tijdens het aanmelden samen het aanmeld­formulier in en er is een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt bijvoorbeeld besproken wat jouw talenten zijn, waar je goed in bent, waar je moeite mee hebt én hoe we jou het beste kunnen helpen.

Dit moet je meenemen bij het aanmelden:
• Je ouder(s)/verzorger(s)
• ID-kaart
• Advies van school
• Unieke code

Afspraak plannen
Het beste is om een afspraak te plannen (bijvoorbeeld onder schooltijd) om je aan te melden. Dit kan door te bellen naar een van de scholen. Dan weet je zeker dat er iemand van de Toelatingscommissie beschikbaar is, om de aanmelding in ontvangst te nemen.

Eerder kennismaken
Je kunt natuurlijk vooraf kennismaken met onze school. Bel een van de scholen om een afspraak te maken voor een persoonlijke rondleiding of meld je online aan.

Extra open tijdens aanmeldperiode

Houd deze pagina in de gaten om te zien welke Accent-scholen extra open zijn en wanneer.

Loting

Wanneer er meer leerlingen worden aangemeld dan er plekken beschikbaar zijn, wordt er geloot. Accent houdt zich hierbij aan de afspraken van De OverstapRoute van po naar vo in de regio Rotterdam. Meer informatie vind je op de website van Koers VO.

Instromen tijdens het schooljaar

Zit je nu op het vmbo of het speciaal onderwijs en geeft je school het advies om naar het praktijkonderwijs te gaan? Of ben je verhuisd en zoek je een nieuwe school? Dan laten we je graag kennismaken met (één van) onze scholen. Vraag je ouders/verzorgers contact op te nemen met één van de praktijkscholen van Accent. We maken dan een afspraak zodat je een keer langs kunt komen en kennis kunt maken.

Voor een bepaald leerjaar of een bepaalde klas, kan het zijn dat er geen beschikbare onderwijsplekken zijn voor zij-instromers.

Ruimte zij-instromers locatie Capelle

Op dit moment zitten de volgende klassen vol:
• Klas 1
• Klas 2
• Entree-klas 4
• Entree-klas 5

Accent Capelle kan daarom geen zij-instromers plaatsen in deze klassen tijdens het lopende schooljaar.

Meer informatie:
t. 010 – 227 11 81
accentcapelle@cvoaccent.nl

AFSPRAAK MAKEN VOOR EEN RONDLEIDING

Je kunt direct een afspraak maken voor een persoonlijke rondleiding op een van onze scholen.

Open lessen

Speciaal voor leerlingen met hun ouders/verzorgers en leerkrachten van de basisschool en het speciaal basisonderwijs organiseren we open lesochtenden en -middagen. Tijdens deze lessen ervaar je hoe het is om op onze school te zitten. Een spannende, en ook leuke ochtend of middag, waarop de leerlingen actief bezig zijn. Wil je een zo’n les bijwonen? Neem dan contact op met de school.
Open lessen locatie Centrum

• Kennismakinglessen
• Doe-ochtend voor basisscholen

Aanmelden of meer informatie
Rody Dubbelman
Tel: 010 – 465 10 36
centrum-kennismaken@cvoaccent.nl

Open lessen locatie Delfshaven

Open lesmiddagen (met 4 lessen)

Aanmelden of meer informatie
Dhr. Michel Baas
Tel: 010 – 415 58 28

Open lessen locatie Hoogvliet
Open lesochtenden
Aanmelden of meer informatie
Mevr. Francis ’t Zand
Tel: 010 – 209 55 03

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na mijn aanmelding in de aanmeldperiode?

Wanneer ouder(s)/verzorger(s) de unieke code hebben overgedragen, het aanmeldformulier hebben ingevuld en het kennismakingsgesprek is gevoerd, haalt de school het po-vo overstapdossier van de leerling binnen met de unieke code. Ouder(s)/verzorger(s) ontvangen van de school een aanmeldnummer. De Toelatingscommissie van de school bekijkt het dossier van de leerling en onderzoekt of de school een passend aanbod heeft voor de leerling. Een onderdeel van dit onderzoek kan (telefonisch) contact met de basisschool inhouden. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat er een observatie op de basisschool wordt ingezet.

De school streeft ernaar om binnen 6 weken een toelatingsbesluit te nemen. In sommige gevallen is hier meer tijd voor nodig. De school kan dit dan verlengen met nog 4 weken. Wanneer blijkt dat de school geen passend aanbod heeft voor de leerling, zal de school hier contact met u over opnemen en zal samen gekeken worden naar een school die mogelijk wel een passend aanbod heeft, dit in het kader van de zorgplicht.

Wanneer maak ik kennis met mijn nieuwe klas?
Voor de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe mentor en nieuwe klas. Ook kunnen nieuwe leerlingen van de basisschool proeflessen volgen. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek hoe je je hiervoor opgeeft of neem contact op met jouw nieuwe school.
Kan ik aangeven of ik bij een vriend(in) in de klas wil komen?
Jazeker. Je kunt dit aangeven tijdens het kennismakings- of aanmeldgesprek op de school van jouw keuze. Als het mogelijk is plaatsen we je bij bekenden in de klas. Hou er wel rekening mee dat het niet altijd lukt.
Zijn er ook introductiedagen?
Aan het begin van het schooljaar zijn er introductiedagen voor de eerstejaarsleerlingen. Iedere school geeft hier een eigen invulling aan.