1. Home
 2.  | 
 3. Capelle
 4.  | 4 leerlingen van Accent Capelle gaan naar Bonaire om te basketballen

4 leerlingen van Accent Capelle gaan naar Bonaire om te basketballen

18 november 2019

​Project “alleen jij bepaalt wie je bent” laat zien waarvoor sport is bedoeld
Het project “alleen jij bepaalt wie je bent” is er voor jongeren, die het lastig vinden om op een zinvolle manier hun vrije tijd in te richten. Daarnaast zijn ze sterk op zoek naar “wie ben ik” en kunnen daarin, maar moeilijk hun weg vinden of aan alle verwachtingen voldoen. Mede hierdoor maken veel jongeren “verkeerde keuzes” waardoor ze in de problemen of juist in een eenzaam isolement komen.

Accent Capelle heeft zich 4 jaar geleden voor het eerst gecommitteerd aan het project “AJB”. Leerlingen kunnen sindsdien 2x per week “professionele” basketbal training krijgen. Het project neemt alle zorgen uithanden van school, ouders en jongeren. Het project zorgt voor een professionele trainer, betaling van de contributie, sportkleding en een sport accommodatie. Het enige wat we terug verwachten is komen trainen.

Een zinvolle vrijetijdsbesteding onder professioneel begeleiding waarin de jongeren zich kunnen ontplooien als mens in een veilige omgeving waarin je fouten mag maken, dat is de ingewikkelde strekking van het verhaal. Met de vaardigheden, die ze op zowel sociaal als sportief gebied leren. Willen we ze een aantal “bouwstenen” meegeven voor hun verdere leven.

Koninkrijk spelen
Het project “AJB” word ook gedraaid op de ABC-eilanden. Eén keer per jaar komen alle eilanden en Nederland bij elkaar om de verbondenheid te vieren d.m.v. een sporttoernooi genaamd “de Koninkrijk spelen”. Binnen het project worden de sporten honkbal, basketbal en voetbal gedraaid. Elk jaar worden zo’n 35 Nederlandse jongeren uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen op deze bijzondere spelen. Accent Capelle mocht dit jaar 4 leerlingen en een docent afvaardigen naar Bonaire waar de spelen plaatsvonden.

De Bonaire reis
Op een regenachtige zondagochtend verzamelden we om 07.30 uur op Sportpark Schenkel. Iedereen zal begrijpen, dat de jongens op tijd waren deze dag. Een indrukwekkende reis van 19 uur lag in het verschiet en de jongens moesten hun ouders nog even geruststellen, dat alles wel goed zou komen. Tijdens de heenreis reis zijn de eerste contacten gelegd voor “nieuwe” vriendschappen. Bij aankomst zijn we in ons hotel ingecheckt en hebben we gezamenlijk gegeten. Daarna kregen de jongens de planning te horen voor de rest van de week.

Dag 2: kennismaking met de overige landen

 • 06.00 uur opstaan (elke dag)
 • 06.30 uur ontbijt
 • 07.30 tot 13.00 uur standspelen met als doel kennismaken
 • 16.00 tot 20.00 uur opening toernooi + openingswedstrijd

Dag 3: 1e wedstrijddag + eilandtour + spelletjes avond

 • 07.30 tot 12.30 uur wedstrijd Ned1 en Ned2
 • 14.30 tot 16.30 uur eilandtour
 • 19.00 tot 21.00 uur spelletjesavond bij “jong Bonaire” (jongerencentrum)

Dag 4: 2e wedstrijddag + snorkelen + opening Regatta (grote zeilwedstrijd)

 • 07.30 tot 12.30 uur wedstrijd Ned1 en Ned2
 • 13.30 tot 15.30 uur snorkelen (het mooie onderwaterleven)
 • 17.00 tot 21.00 uur opening Regatta

Dag 5: 3e wedstrijddag + afsluiting toernooi

 • 07.30 tot 12.30 uur wedstrijd Ned1 en Ned2
 • 16.00 tot 21.00 uur laatste wedstrijd, prijsuitreiking en afsluiting toernooi

Dag 6: uitchecken + chilldag + start terugreis
Dag 7: aankomst sportpark schenkel om 12.00 uur

Trots op “onze jongens”
Ik mag wel zeggen, dat ik mega trots ben op Pascal, Dewy, Joey en Denayro. Deze heren hebben zich voorbeeldig gedragen en hebben “grote” stappen gemaakt op persoonlijk gebied. Ze hebben de naam van Accent Capelle en Nederland op een fantastische manier uitgedragen. Door de vriendschappen, die zijn ontstaan zullen we binnenkort extra basketbalwedstrijden tegen de andere deelnemende scholen gaan spelen. Voor deze 4 heren en ook voor mij als begeleider zal deze reis een mooie dierbare herinnering blijven.

Mijn speciale dank gaat uit naar de directie en alle collega’s van Accent Capelle, die toestemming hebben gegeven voor deze reis en het vervangen van mijn lessen.

Met sportieve groet,
Jeroen Thomassen