1. Home
  2.  | 
  3. Capelle
  4.  | Een gesprek over armoede

Een gesprek over armoede

10 maart 2021

Op vrijdag 5 maart is de Stichting Ideële Reclame (SIRE) begonnen met een landelijke campagne over armoede onder kinderen en jongeren. Het doel van de campagne is om dit onderwerp bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen.

Docent en leerling in gesprek

Melanie Vet (docent) en Zakariyya Nasibdar (leerling) hebben meegewerkt aan de campagne van SIRE. Zakariyya groeit namelijk op in armoede en vindt het belangrijk dat dit besproken wordt. Hij vindt dat hij hiervoor bij zijn mentor terecht kan en dat zij hem al goed geholpen heeft om te gaan met zijn situatie en dit bespreekbaar te maken. Het resultaat is een prachtig filmpje waarin Melanie en Zakariyya met elkaar het gesprek aangaan over het onderwerp armoede. Een zeer persoonlijk gesprek, waar zowel de leerling als de mentor vertellen over wat armoede voor hen betekent en hoe zij elkaar kunnen helpen om hier beter mee om te gaan.

Een echte filmploeg op school

SIRE kwam bij ons op school om dit gesprek te filmen en foto’s te nemen voor de landelijke campagne. Wij zijn ontzettend trots op Zakariyya. Het vergt namelijk moed en lef om over dit onderwerp te kunnen vertellen. Jezelf zo kwetsbaar opstellen is heel krachtig. En op deze manier zorgt Zakariyya ervoor dat het voor leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten makkelijker wordt om het bespreekbaar te maken. Daarnaast zijn we super trots op mevrouw Vet! Wat knap van haar om als mentor zo betrokken te zijn bij je mentorleerling en in staat bent om zo’n krachtige band op te bouwen.

1 OP DE 13 KINDEREN IN ONS LAND LEEFT IN ARMOEDE

Voor meer dan 251.000 kinderen in ons land is het niet vanzelfsprekend om te kunnen sporten, of een verjaardagsfeestje te geven. Kinderen in armoede lopen het risico sociaal buitengesloten te worden. Zo schamen ze zich voor hun thuissituatie, waardoor ze minder vaak vriendjes uitnodigen om te spelen. Ze kunnen vaak ook niet dezelfde dingen doen. Omdat er geen geld voor contributie is, of voor een verjaardagscadeautje. Hier moeten we iets aan doen. We moeten het er in ieder geval samen over hebben.

Wil je meer lezen over dit onderwerp en de campagne?
Kijk dan op de speciale website van SIRE.