1. Home
  2.  | 
  3. Capelle
  4.  | Themadag burgerschap voor klas 4, 5 en 6

Themadag burgerschap voor klas 4, 5 en 6

21 februari 2020

Op vrijdag 21 februari jl. was de derde themadag in het schooljaar 2019-20 voor de klassen 3,4,5 en 6. Dit keer ging de themadag over BURGERSCHAP

Op die dag werden de volgende thema’s behandeld:

1. Milieu en duurzaamheid
Wat is duurzaamheid. We hebben de grond/het water en de lucht nodig om te kunnen leven. Waar is het probleem in onze tijd. Hoe kunnen wijzelf met het milieu omgaan zodat de aarde niet wordt uitgeput ? De leerlingen krijgen meer inzicht in de problematiek van de
milieuvervuiling en hoe ze zelf kunnen meehelpen om verdere milieuvervuiling tegen te gaan.

2. Justitie en recht
Wat doet het OM (Openbaar Ministerie) en wat doet een officier van justitie. En waarom is er rechtspraak. Er zijn verschillende soorten recht; wat zijn de verschillen? (bestuursrecht, civiel recht, strafrecht en kantonrecht).

3. Drugs en alcohol
Een stukje geschiedenis over drugs en alcohol gebruik en misbruik. Wat zijn de gevaren van drugs en alcohol gebruik en de verslaving hiervan. En de leerlingen kent nu ook de effecten, risico’s en gevaren van alcohol, cannabis, XTC, GHB, Paddo’s, lachgas en cocaïne.

4. Normen en waarden
Wat zijn normen en waarden? Je kunt normen en waarden betrekken op onszelf en onze samenleving. Wat is er veranderd in de loop van de tijd?

5. Politiek /debatteren
Hier gingen de leerlingen met elkaar in debat. En konden ze hun mening geven over diverse politieke beslissingen.

6. Seksuele voorlichting
Hoe vrij je veilig, wat heb je nodig om veilig te vrijen. En wat zijn de risico’s van onveilige seks. De leerlingen kunnen verschillende namen en symptomen van soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen )en vormen van anticonceptie en voorbehoedsmiddelen benoemen.

7. Mercy Ships ( vrijwilligers organisatie)
Deze les werd verzorgd door een gastdocent. Mercy Ships is een ziekenhuisschip dat bemand wordt door vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische hulp te bieden. Door de jaren heen heeft Mercy Ships meer dan 2 miljoen mensen in ontwikkelingslanden ( grotendeels in Afrika) geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten.

De leerlingen van fase 3 mochten 2 keuzes maken uit bovenstaande onderwerpen. De leerlingen vonden het interessant en hebben er veel van geleerd. We hoorden veel positieve geluiden van de leerlingen. Het was een geslaagde dag! En aan het eind van de dag ontvangen de leerlingen een bewijs voor hun portfolio!

De volgende themadag is op 29 mei en gaat over vrije tijd.