1. Home
  2.  | 
  3. Capelle
  4.  | Voor de tweede keer excellente school!

Voor de tweede keer excellente school!

20 januari 2020

Op 20 januari werd door de jury van Excellente scholen wederom het predicaat ‘Excellent’ uitgereikt aan Accent Capelle!

We zijn super trots op het behalen van dit mooie resultaat! Dit predicaat is ook nog eens extra bijzonder omdat we eerst door de inspectie van het onderwijs als ‘goed’ beoordeeld moesten worden. In juli 2019 kregen we die beoordeling en mochten we ons excellentie profiel aan gaan bieden aan de jury. We kozen ervoor om als profiel ‘levensecht leren in samenwerking met de wijk’ te kiezen. Accent Capelle onderscheidt zich al vele jaren door de manier waarop er wordt samengewerkt met de wijk en haar bewoners. We vonden het tijd om dit te bekronen met een predicaat excellent!

Op donderdag 31 oktober 2019 kwam de jury bij ons op bezoek en bekeek onze school dan ook kritisch. Leerlingen, docenten, ouders en wijkbewoners vertelden enthousiast over de school en de manier waarop Accent Capelle haar onderwijsprogramma heeft afgestemd op levensecht leren in en met de wijk. De jury ging onder de indruk weer weg en kwam maandag 20 januari terug om het predicaat excellent dan ook daadwerkelijk uit te reiken! De jury schrijft in het juryrapport het volgende over onze school:

De jury is van mening dat CVO Accent Capelle het predicaat Excellente School 2019 toekomt. CVO Accent Capelle kan als goed voorbeeld dienen voor andere scholen. De jury is onder de indruk van de bijzondere invulling van de opdracht om leerlingen door middel van levensecht leren voor te bereiden op hun toekomst (arbeidsmarkt). Door intensief gebruik te maken van de capaciteiten van de leerlingen en deze te verbinden met de omgeving van de school, ontstaat een sfeer van gezamenlijk leren.

Tijdens het bezoek overtuigde de school de juryleden van de overeenstemming tussen de ambities van de school en de inspanning om die ambities waar te maken. Hier is sprake van een team dat de sterke pedagogische aandacht voor de leerlingen in goede balans brengt met de eisen die de school stelt aan de leerprestaties van de leerlingen. Zij zien leren vaak als een hindernis, maar in deze praktijkopleiding behalen zij goede resultaten.

CVO Accent Capelle heeft een opvallende plaats in de wijk, maar ook in het onderwijsveld van praktijkscholen in Rotterdam en omgeving. Een bijzonder concept dat met enthousiasme en zorgvuldige overwegingen wordt gerealiseerd, door een bevlogen team dat zich blijft ontwikkelen. Docenten en medewerkers krijgen de ruimte om autonoom aan de schoolontwikkeling te werken. De jury merkt dat men steeds de ontwikkeling van de leerling als centraal belang kiest.

De jury ziet een zeer ondernemende organisatie, met veel vernieuwende activiteiten die steeds aansluiten op de vraagstelling van de leerlingen. De nieuwe trajecten worden geïntegreerd in de totale school en de leerlingen ervaren zelf de persoonlijke aandacht en het geboden maatwerk. Uit alles blijkt dat samenwerken en het vormen van een hechte schoolgemeenschap tot de sterke punten van de school behoort. School en ouders respecteren elkaar en vormen een eenheid, waarin de meerwaarde van de school gestalte krijgt.

De samenwerking met partners zoals de wijkorganisaties, de stageverleners, de gemeente Capelle en de collega-scholen hebben een grote impact op het realiseren en uitdragen van de expertise. Er ontstaat een samenwerkingsvoordeel, door op een effectieve manier verbinding te leggen tussen de verschillende vormen van samenwerking en het onderwijskundig handelen. Bij dit alles voelen ouders en leerlingen zich totaal opgenomen, welkom en geaccepteerd.

Wij zijn ontzettend trots op dit oordeel van de jury en zijn extra gemotiveerd om het beste uit onszelf maar vooral uit de leerlingen te halen!