1. Home
  2.  | 
  3. Capelle
  4.  | Wij bouwen aan de toekomst

Wij bouwen aan de toekomst

20 oktober 2016

Op dit moment wordt er een nieuwe brugklasvleugel en leerwerkplaats gerealiseerd op Accent Capelle.

Al weken lang wordt er hard verbouwd op onze school. Er komen 2 theorielokalen bij en er zal een nieuwe brugklasaula worden gerealiseerd. Zo hebben onze eerstejaars hun eigen, veilige plek op onze school. Daarnaast wordt er ook een leerwerkplaats gerealiseerd.

De leerwerkplaats is bedoeld voor leerlingen van Accent die nog geen stageplek hebben of voor leerlingen, die om welke reden dan ook, zijn weggestuurd bij hun stageplek. Naast theorie en sociale vaardigheidstraining hebben we de volgende invulling voor deze leerlingen bedacht:

Een lunch café
Dit als aanvulling op het bestaande (en succesvolle) restaurant ‘de eetsalon’. Ook hierbij staat de ontmoeting tussen jong en oud centraal; een ontmoetingsplaats voor bewoners uit de wijk Schollevaar en erbuiten. Anderzijds is dit bij uitstek een plek waar leerlingen kunnen oefenen in het bedienen en serveren, in de echte wereld. Leren door te werken zogezegd. Deze plek is met name bedoeld voor de horeca groep. Met de inrichting van deze ruimte zijn een aantal collega’s druk bezig.

Balie ‘helpende handen’
Accent wil leerlingen die (nog) geen stageplek hebben inzetten bij deze balie ‘helpende handen’. Op deze manier leren de leerlingen een opdracht (onder begeleiding) uit te voeren bij/voor een klant. De klanten zijn de bewoners uit de wijk, die een specifieke hulpvraag hebben.

Wij denken aan tuinonderhoud; eenvoudige klussen in en om het huis; boodschappenservice; enz. Hiervoor is in de maand mei een enquête gehouden tijdens de WOP vergadering (wijkoverlegplatform Schollevaar). De bewoners uit de wijk waren erg enthousiast.

Ruimte voor workshops
In de ruimte van het lunch café is er ook een mogelijkheid om een cursus, workshop te geven. De bezoekers kunnen dan gebruik maken van de voorzieningen van het lunch café.

Groene ruimte
In ontwikkeling zijn een aantal vierkante meter tuintjes voor het kweken van kruiden/groenten/bloemen. Ook hebben we het idee bij het lunch café, dat bezoekers zelf hun thee kunnen samenstellen door zelf de theekruiden te plukken uit bakken. Uiteraard met zelfgebakken lekkers uit onze keuken.

Naast de groep die hierboven is genoemd, willen we de leerwerkplaats ook gebruiken voor die leerlingen die gebruik maken van de arbeidsintegratie door de omliggende gemeenten, maar die op dit moment nog thuis zitten. Voor deze doelgroep zou de leerwerkplaats een prima middel kunnen zijn om in een vertrouwde omgeving vaardigheden aan te leren. Een programma hiervoor is in ontwikkeling. Ook zijn we hierover in gesprek met gemeente Capelle. Het ligt in de bedoeling dat de leerwerkplaats na de herfstvakantie van start gaat. We houden U op de hoogte.