1. Home
 2.  | 
 3. Over de school
 4.  | TOP Academies

TOP Academies

Wat is een TOP Academie? Een TOP Academie is een vakschool bij een bedrijf. Leerlingen krijgen les van vakmensen bij bedrijven die meewerken aan de TOP Academie. Dit gaat verder dan een gewone stageplek. Bij ieder bedrijf zijn namelijk soms ook docenten van je school of van één van de andere praktijkscholen uit Rotterdam aanwezig die vakgericht lesgeven en de leerlingen begeleiden.

Waarom zijn er TOP Academies?

Met de TOP Academie biedt Accent leerlingen vanaf klas 4 de kans om kennis te maken met de nieuwste technieken en machines. Na 2 jaar zijn de leerlingen zelf ervaren vakmensen en zijn ze klaar om zo door te stromen naar een baan.

Aan welke TOP Academies werkt Accent mee?

Er is een samenwerking met de volgende Top Academies:

 • Hago Zorg (facilitaire dienstverlening, schoonmaak ziekenhuis, OK, afdelingen EMC)
 • CSU (facilitaire dienstverlening, schoonmaak, kantoren, hotels, vakantieparken, verzorgingshuizen)
 • ISS (facilitaire dienstverlening, horeca)
 • SVO (voedsel detailhandel, voedsel logistiek, catering, horeca)
 • Binder / Van Der Spek (agrarisch, hovenierbedrijven)
 • Verhage (horeca, foodservice)
 • Bijenkorf (detailhandel, horeca, logistiek)
 • Bouwtalent (kennismaking met verschillende richtingen van de bouw bij diverse onderaannemers, zoals bijvoorbeeld: Bribus en Bakker-Arkel)

En daar blijft het niet bij. We zijn hard bezig om nieuwe TOP Academies te ontwikkelen. Zie de website topacademies voor meer informatie.

‘Je staat letterlijk met één been in de praktijk.’

korte uitleg

Veelgestelde vragen

Wie zitten er achter het initiatief?

De gemeente Rotterdam in samenspraak met Learn2work. In opdracht van de gemeente zoekt Learn2work bedrijven die samen willen werken. Vervolgens gaan ze daarmee in gesprek. Als het bedrijf mee wil werken, richten ze samen een vakschool op. Ze kijken dan wat een leerling moet leren om te kunnen werken in het bedrijf en stellen een lesprogramma daarvoor op.

Welke academies is Accent aan het ontwikkelen?

We zoeken we bedrijven voor een TOP Academie Autoschade en een TOP Academie Horeca. Voor een actueel overzicht van de TOP Academies zie de website Topacademies.

Kunnen leerlingen van iedere locatie van Accent zich aanmelden voor deze academies?

Ja. Alleen de TOP Academie ISS PWC is nu alleen voor leerlingen van Accent Capelle. In klas 4 kunnen leerlingen op aanraden van hun mentor kiezen voor een TOP Academie. Hou er wel rekening mee dat sommige TOP Academies niet aansluiten op het niveau van de Entree-opleiding. Bespreek daarom altijd met je mentor wat voor jou mogelijk is.

Hoeveel dagen ben je bij het bedrijf?

2,5 dag per week. In principe werk je 2 dagen per week bij het bedrijf. Dit kan wat wisselen per TOP Academie. Een 3e dagdeel (ochtend of middag) krijg je les in het bedrijf van een docent van een praktijkschool in Rotterdam. Dit kan dus ook een docent zijn die je nog niet kent.

Kan ik na de TOP Academie bij het bedrijf werken?

Dat hangt af of het bedrijf een werknemer nodig heeft en of er een goede klik is tussen jou en het bedrijf. Je stroomt dus niet vanzelf door in een baan. Wel ben je aantrekkelijker voor bedrijven, omdat je 2 jaar een goede, leerzame werkervaring hebt opgedaan.